Kategorie
Wnętrza Prywatne

LOFT

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Wrocław, Nowa Papiernia

Powierzchnia

50 m2

rok

2016

ProjeKtant

Piotr Matuszek
Gosia Czarny-Matuszek
Joanna Karwowska

O projekcie

Tematem projektu jest wnętrze w kompleksie mieszkaniowym Nowa Papiernia we Wrocławiu. Zadaniem projektowym było stworzenie funkcjonalnego 50-metrowego mieszkania dla dwóch osób. Konstrukcja zabytkowego budynku pozostała w dużej mierze zachowana, dzięki czemu mieliśmy do dyspozycji wysokie okna, 125-letnie ceglane ściany i charakterystyczne stropy Kleina. Mając na uwadze historię obiektu (Mieściły się tutaj Wrocławskie Zakłady Wyrobów Papierowych) postanowiliśmy uwypuklić industrialny charakter wnętrz, dodając jednak odrobinę przytulności. Zamiast gipso-kartonowych ścianek zastosowaliśmy przegrody ze szkła zbrojonego na stalowej konstrukcji, contenowe okładziny, beton architektoniczny i czernione drewniane deski.