Kategorie
Wnętrza Prywatne

NOMAD INTERIOR

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Warszawa

Powierzchnia

41 m2

rok

2014

ProjeKtancI

Piotr Matuszek
Monika Mrozowska

Realizacja

Onedesign.pl

O projekcie

Mieszkanie zostało zaprojektowane dla pary będącej w ciągłym ruchu oraz często zmieniającej miejsce zamieszkania. Charakter przestrzeni jest wynikową inspiracji stylistycznych oraz rozwiązań funkcjonalnych zaczerpniętych przez klientów podczas wielokrotnych przeprowadzek.

Jako, że klienci prowadzą styl życia niczym współcześni nomadzi, wiedzieliśmy, że to wnętrze nie jest projektem mającym służyć latami. Fakt ten miał znaczny wpływ na decyzje projektowe, w których postanowiliśmy położyć nacisk na stworzenie stałych elementów wyposażenia (jak np. kuchnia, szafy, przegrody) możliwie najmniejszym kosztem. Dzięki temu możliwe było zainwestowanie w wysokiej jakości meble (które mogłyby się przeprowadzać razem z właścicielami) oraz rozwiązania modułowe mogące być dostosowane do nowej przestrzeni (między innymi klasyczny system półek – Dieter Rams 606 Universal Shelving Unit).

Kategorie
Wnętrza Prywatne

XS-INTERIOR

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Białystok

Powierzchnia

20 m2

rok

2015

ProjeKtanCI

Piotr Matuszek, Gosia Czarny-Matuszek

O projekcie

Zostaliśmy poproszeni o pomoc w przeprojektowaniu mieszkania odziedziczonego po babci jednego z klientów. Jako, że powierzchnia mieszkania wynosi jedynie 20 m2 (!), musieliśmy się zmierzyć z 3 głównymi aspektami projektu:
– tak mała przestrzeń życiowa musi pokryć potrzeby pary młodych osób,
– z tą przestrzenią łączy się warstwa emocjonalna związana z babcią,
– stworzenie jasnego, żywego i otwartego charakteru mieszkania.

Zdecydowaliśmy się usunąć istniejące podziały przestrzenne w mieszkaniu (szczęśliwie okazało się, że jedynymi ścianami nośnymi były ściany zewnętrzne mieszkania). Mogliśmy więc działać na tzw.: “otwartym rzucie”. Podzieliliśmy wnętrze na dwie części – zamknięte w “pudełko” strefę wejściową, łazienkę i kuchnię oraz otwartą część służącą jako salon i sypialnię.

Gładkie białe powierzchnie oraz jasne drewno w zabudowach są skontrastowane przez odnowione krzesła i komodę po babci.

Kategorie
Wnętrza Prywatne

LOFT

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Wrocław, Nowa Papiernia

Powierzchnia

50 m2

rok

2016

ProjeKtant

Piotr Matuszek
Gosia Czarny-Matuszek
Joanna Karwowska

O projekcie

Tematem projektu jest wnętrze w kompleksie mieszkaniowym Nowa Papiernia we Wrocławiu. Zadaniem projektowym było stworzenie funkcjonalnego 50-metrowego mieszkania dla dwóch osób. Konstrukcja zabytkowego budynku pozostała w dużej mierze zachowana, dzięki czemu mieliśmy do dyspozycji wysokie okna, 125-letnie ceglane ściany i charakterystyczne stropy Kleina. Mając na uwadze historię obiektu (Mieściły się tutaj Wrocławskie Zakłady Wyrobów Papierowych) postanowiliśmy uwypuklić industrialny charakter wnętrz, dodając jednak odrobinę przytulności. Zamiast gipso-kartonowych ścianek zastosowaliśmy przegrody ze szkła zbrojonego na stalowej konstrukcji, contenowe okładziny, beton architektoniczny i czernione drewniane deski.

Kategorie
Wnętrza Prywatne

FRAMED INTERIOR

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Białystok, Centrum

Powierzchnia

39 m2

rok

2018

ProjeKtanCI

Piotr Matuszek
Małgorzata Czarny-Matuszek

Zdjęcia

Małgorzata Czarny-Matuszek
Die or Eat Studio

Indywidualne zabudowy

VOILA Pracownia Mebli

O projekcie

Naszym zadaniem było zaprojektowanie niewielkiego apartamentu na wynajem krótkotrwały w centrum Białegostoku.

Inwestorom zależało, by wnętrze było wykończone za pomocą wytrzymałych materiałów, jednocześnie oddając indywidualny charakter przestrzeni. Aby uzyskać lepsze doświetlenie mieszkania, salon oraz sypialnię oddzieliliśmy przeszkloną ścianą. Dzięki temu stworzyło się połączenie wizualne pomiędzy dwoma pomieszczeniami, dając złudzenie większej przestrzeni.

Niemalże wszystkie elementy wystroju zostały zaprojektowane i wykonane indywidualnie do tego mieszkania. Zdobna szafa oddzielająca strefy korytarza, salonu oraz kuchni została wykonana samodzielnie przez inwestora oraz jego ojca (zarówno ślusarka, jak i stolarka). Szafa jest rozparta pomiędzy posadzką, a sufitem za pomocą ażurowej konstrukcji stalowej, dodającej jednocześnie lekkości całego mebla. Natomiast w salonie możemy znaleźć opaskę pozwalającą wygodnie rozsiąść się “na oknie” – świetne miejsce, by np. czytać książkę, czy wpić poranną kawę zerkając na przechadzających się Białostoczan po centrum ich miasta.

Układ mieszkania został całkowicie przeprojektowany. W miejscu pierwotnej kuchni znalazła się doświetlona sypialnia. Granicząca z nią łazienka uległa znacznemu powiększeniu, mieszcząc wygodnie pralkę w zabudowie. Wspomniana kuchnia “przeprowadziła się” do salonu, tworząc aneks zlokalizowany zaraz przy wjeściu do mieszkania, by wygodnie można było rozłożyć zakupy bez przechodzenia z nimi po całym mieszkaniu.

Jeżeli chcielibyście doświadczyć tej przestrzeni i zrelaksować się w stolicy Podlasia, możecie zarezerwować ten mini-apartament na fanpage’u COZYLOKO APARTAMENT. Pomieścicie się wygodnie w 4 osoby. Macie nasze słowo 🙂

Kategorie
Wnętrza Prywatne

R-INTERIOR

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Białystok

Powierzchnia

50 m2

rok

2015

ProjeKtant

Piotr Matuszek

O projekcie

Nasze zadanie polegało na stworzeniu wnętrza, które na 50 m2 i w dwóch pokojach pomieści potrzeby trzyosobowej rodziny.

Istotnym aspektem było zapewnienie większej przestrzeni na przechowywanie. Zgodnie z prośbą przyszłych użytkowników zrezygnowaliśmy z otwartych szafek eksponujących ilość zakumulowanych przedmiotów na rzecz zamykanych szaf. Aby zachować czytelność funkcji i nie zaburzać komunikacji – większość zamykanych szaf zorganizowaliśmy wzdłuż jednej ściany mieszkania. Tworzy ona gładką, nie rzucającą się w oczy powierzchnię.

Klientom zależało na zapewnieniu oddzielnego pokoju ich nastoletniej córce, w którym znalazłoby się miejsce do pracy, spania i spotkań z przyjaciółmi. Postanowiliśmy umieścić łóżko w konstrukcji skrzyniowej, którego składane wieko służy jako obszerne siedzisko.

Salon również wymagał walki o niemal każdy centymetr. Musieliśmy zapewnić jedno wygodne miejsce do pracy. Idealnie wpasowało się ono w ciąg szaf oszczędzając miejsce na inne aktywności. Sporą część pomieszczenia zajmuje podest, na którym położone są siedziska sofy. Za oparciem sofy znajdują się większe “poduchy” funkcjonujące jako leżanki w kąciku czytelniczym. Spod podestu wysuwa się skrzynia mieszcząca wygodne, dwuosobowe łóżko. Dzięki temu przestrzeń salonu, która w nocy jest marnowana (strefa stolika kawowego) zostaje sypialnią – ku uciesze użytkowników śpiących do tej pory na rozkładanych sofach.

Schemat funkcjonalny mieszkania
Przechowywanie + miejsce pracy
Ustawienie dzienne
Ustawienie nocne