Kategorie
Wnętrza Publiczne

BIURO RZECZOZNAWCY

funkcja

Biuro

Lokalizacja

Białystok

rok

2013

ProjeKtant

Piotr Matuszek

O projekcie

Celem projektu było zaprojektowanie przestrzeni biurowej dla firmy rzeczoznawczej, które będzie naturalnym uzupełnieniem jej identyfikacji wizualnej. Profesja klienta polega na wycenianiu wartości przedmiotów lub nieruchomości głównie na potrzeby rynku ubezpieczeń. 

Dołożyliśmy starań, by przestrzeń pracy była nie tylko funkcjonalna, ale także by budowała wizerunek firmy poważnej, wnikliwej oraz godnej zaufania.

Właścicielom biura zależało na połączeniu klasyki (budującej wrażenie solidności, dobrych korzeni) oraz funkcjonalnej nowoczesności i prostoty. Aby zrealizować owe założenie zdecydowaliśmy się zredukować gamę kolorystyczną. Wszelkie elementy nowoczesne poprzez wykorzystanie bieli i przezroczystości stanowią funkcjonalne tło dla elementów klasycyzujących w dostojnej czerni.

Kategorie
Wnętrza Prywatne

NOMAD INTERIOR

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Warszawa

Powierzchnia

41 m2

rok

2014

ProjeKtancI

Piotr Matuszek
Monika Mrozowska

Realizacja

Onedesign.pl

O projekcie

Mieszkanie zostało zaprojektowane dla pary będącej w ciągłym ruchu oraz często zmieniającej miejsce zamieszkania. Charakter przestrzeni jest wynikową inspiracji stylistycznych oraz rozwiązań funkcjonalnych zaczerpniętych przez klientów podczas wielokrotnych przeprowadzek.

Jako, że klienci prowadzą styl życia niczym współcześni nomadzi, wiedzieliśmy, że to wnętrze nie jest projektem mającym służyć latami. Fakt ten miał znaczny wpływ na decyzje projektowe, w których postanowiliśmy położyć nacisk na stworzenie stałych elementów wyposażenia (jak np. kuchnia, szafy, przegrody) możliwie najmniejszym kosztem. Dzięki temu możliwe było zainwestowanie w wysokiej jakości meble (które mogłyby się przeprowadzać razem z właścicielami) oraz rozwiązania modułowe mogące być dostosowane do nowej przestrzeni (między innymi klasyczny system półek – Dieter Rams 606 Universal Shelving Unit).

Kategorie
Wnętrza Publiczne

BARISTACJA

funkcja

Kawiarnio-piekarnia

Lokalizacja

Białystok, centrum

rok

2013

ProjeKtant

Piotr Matuszek
Joanna Karwowska
Marek Ejsztet

Zdjęcia

Rafał Kłos

O projekcie

Baristacja jest miejscem założonym przez ludzi z prawdziwą pasją do odkrywania nowych smaków i aromatów. Jest to kawiarnia, w której unosi się zapach świeżo pieczonego pieczywa oraz najwyższej jakości kawy. Zależało nam, aby te doznania kulinarne miały również odpowiednią oprawę w przestrzeni. Postawiliśmy na naturalne drewno, które buduje przytulność miejsca oraz dokłada kolejną naturalną nutę do bukietu zapachowego lokalu.

Deski przechodzą przez cały lokal począwszy od przestrzeni barowej, aż do przeciwległej ściany pomieszczenia kończąc się półkami na produkty lub dekoracje. Wrażenie czystości oraz przestronności uzyskaliśmy dzięki zderzeniu bieli z różnymi fakturami – począwszy od gładkich ścian, poprzez autentyczną cegłę, aż do piekarniczych kafli na barze. Akcentu dodają odnowione krzesła z lat 70-80 obite we wzorzyste tkaniny.

Istotne było również nawiązanie kontaktu osób pracujących w przestrzeni kuchennej z gośćmi. Do tego posłużyła szklana witryna, przez którą można przywitać się z kucharzem, czy też popatrzeć w jaki sposób przygotowuje on nasz posiłek. Witryna ta znalazła się w zacienionej niecce, by zwiększyć intymność tej przestrzeni oraz nie blokować komunikacji we właściwej części lokalu.

Baristacja zmienia swój charakter w ciągu dnia. Położona w samym centrum przesiadkowym Białegostoku, serwuje poranną kawę na wynos osobom spieszącym się do pracy i wita prostym i świeżym designem. W godzinach południowych relaksuje aromatami serwowanych dań oraz stanowi witrynę, w której można z refleksją obserwować strumienie przechodniów – tętno miasta. Wieczorem uspokaja się – drewno otulone ciepłym światłem tworzy przytulną atmosferę, idealną na nieformalne spotkania, czy odpoczynek po dniu pełnym wrażeń.

Kategorie
Wnętrza Prywatne

XS-INTERIOR

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Białystok

Powierzchnia

20 m2

rok

2015

ProjeKtanCI

Piotr Matuszek, Gosia Czarny-Matuszek

O projekcie

Zostaliśmy poproszeni o pomoc w przeprojektowaniu mieszkania odziedziczonego po babci jednego z klientów. Jako, że powierzchnia mieszkania wynosi jedynie 20 m2 (!), musieliśmy się zmierzyć z 3 głównymi aspektami projektu:
– tak mała przestrzeń życiowa musi pokryć potrzeby pary młodych osób,
– z tą przestrzenią łączy się warstwa emocjonalna związana z babcią,
– stworzenie jasnego, żywego i otwartego charakteru mieszkania.

Zdecydowaliśmy się usunąć istniejące podziały przestrzenne w mieszkaniu (szczęśliwie okazało się, że jedynymi ścianami nośnymi były ściany zewnętrzne mieszkania). Mogliśmy więc działać na tzw.: “otwartym rzucie”. Podzieliliśmy wnętrze na dwie części – zamknięte w “pudełko” strefę wejściową, łazienkę i kuchnię oraz otwartą część służącą jako salon i sypialnię.

Gładkie białe powierzchnie oraz jasne drewno w zabudowach są skontrastowane przez odnowione krzesła i komodę po babci.

Kategorie
Wnętrza Publiczne

WARSZAWSKA 6

funkcja

Biuro na wynajem

Lokalizacja

Białystok, Cenrum

rok

2016

ProjeKtant

Piotr Matuszek, Gosia Czarny-Matuszek

Zdjęcia

Gosia Czarny-Matuszek
Die or Eat Studio

O projekcie

Jest to niewielkie pomieszczenie, które pełni funkcję biura na wynajem krótkotrwały (godzinny, kilku-godzinny). Ma ono służyć wszystkim tym, którzy np. wykonują wolny zawód i potrzebują spotkać się z klientem w innym miejscu niż np. kawiarnia, tym, którzy dopiero budują zespół i potrzebują miejsca do przeprowadzenia rekrutacji, czy też pragną popracować w samotności poza domem. Przestrzeń ta ma także stanowić neutralne tło wymagane przy rozmowach na skype z kontrahentem, czy pracodawcą.

Naszym zadaniem było także sprawienie, by mini-biuro wyzbyło się stricte biurowego charakteru (wstawienie biurka nie wchodziło w grę). Zamiast tego pojawiła się wygodna sofa oraz miejsce na ekspres kawowy, a dzięki przyjaznej kolorystyce, przestrzeń nabrała przytulności i domowej atmosfery.

Kategorie
Wnętrza Prywatne

LOFT

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Wrocław, Nowa Papiernia

Powierzchnia

50 m2

rok

2016

ProjeKtant

Piotr Matuszek
Gosia Czarny-Matuszek
Joanna Karwowska

O projekcie

Tematem projektu jest wnętrze w kompleksie mieszkaniowym Nowa Papiernia we Wrocławiu. Zadaniem projektowym było stworzenie funkcjonalnego 50-metrowego mieszkania dla dwóch osób. Konstrukcja zabytkowego budynku pozostała w dużej mierze zachowana, dzięki czemu mieliśmy do dyspozycji wysokie okna, 125-letnie ceglane ściany i charakterystyczne stropy Kleina. Mając na uwadze historię obiektu (Mieściły się tutaj Wrocławskie Zakłady Wyrobów Papierowych) postanowiliśmy uwypuklić industrialny charakter wnętrz, dodając jednak odrobinę przytulności. Zamiast gipso-kartonowych ścianek zastosowaliśmy przegrody ze szkła zbrojonego na stalowej konstrukcji, contenowe okładziny, beton architektoniczny i czernione drewniane deski.

Kategorie
Wnętrza Prywatne

FRAMED INTERIOR

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Białystok, Centrum

Powierzchnia

39 m2

rok

2018

ProjeKtanCI

Piotr Matuszek
Małgorzata Czarny-Matuszek

Zdjęcia

Małgorzata Czarny-Matuszek
Die or Eat Studio

Indywidualne zabudowy

VOILA Pracownia Mebli

O projekcie

Naszym zadaniem było zaprojektowanie niewielkiego apartamentu na wynajem krótkotrwały w centrum Białegostoku.

Inwestorom zależało, by wnętrze było wykończone za pomocą wytrzymałych materiałów, jednocześnie oddając indywidualny charakter przestrzeni. Aby uzyskać lepsze doświetlenie mieszkania, salon oraz sypialnię oddzieliliśmy przeszkloną ścianą. Dzięki temu stworzyło się połączenie wizualne pomiędzy dwoma pomieszczeniami, dając złudzenie większej przestrzeni.

Niemalże wszystkie elementy wystroju zostały zaprojektowane i wykonane indywidualnie do tego mieszkania. Zdobna szafa oddzielająca strefy korytarza, salonu oraz kuchni została wykonana samodzielnie przez inwestora oraz jego ojca (zarówno ślusarka, jak i stolarka). Szafa jest rozparta pomiędzy posadzką, a sufitem za pomocą ażurowej konstrukcji stalowej, dodającej jednocześnie lekkości całego mebla. Natomiast w salonie możemy znaleźć opaskę pozwalającą wygodnie rozsiąść się “na oknie” – świetne miejsce, by np. czytać książkę, czy wpić poranną kawę zerkając na przechadzających się Białostoczan po centrum ich miasta.

Układ mieszkania został całkowicie przeprojektowany. W miejscu pierwotnej kuchni znalazła się doświetlona sypialnia. Granicząca z nią łazienka uległa znacznemu powiększeniu, mieszcząc wygodnie pralkę w zabudowie. Wspomniana kuchnia “przeprowadziła się” do salonu, tworząc aneks zlokalizowany zaraz przy wjeściu do mieszkania, by wygodnie można było rozłożyć zakupy bez przechodzenia z nimi po całym mieszkaniu.

Jeżeli chcielibyście doświadczyć tej przestrzeni i zrelaksować się w stolicy Podlasia, możecie zarezerwować ten mini-apartament na fanpage’u COZYLOKO APARTAMENT. Pomieścicie się wygodnie w 4 osoby. Macie nasze słowo 🙂

Kategorie
Wnętrza Prywatne

R-INTERIOR

funkcja

Mieszkanie prywatne

Lokalizacja

Białystok

Powierzchnia

50 m2

rok

2015

ProjeKtant

Piotr Matuszek

O projekcie

Nasze zadanie polegało na stworzeniu wnętrza, które na 50 m2 i w dwóch pokojach pomieści potrzeby trzyosobowej rodziny.

Istotnym aspektem było zapewnienie większej przestrzeni na przechowywanie. Zgodnie z prośbą przyszłych użytkowników zrezygnowaliśmy z otwartych szafek eksponujących ilość zakumulowanych przedmiotów na rzecz zamykanych szaf. Aby zachować czytelność funkcji i nie zaburzać komunikacji – większość zamykanych szaf zorganizowaliśmy wzdłuż jednej ściany mieszkania. Tworzy ona gładką, nie rzucającą się w oczy powierzchnię.

Klientom zależało na zapewnieniu oddzielnego pokoju ich nastoletniej córce, w którym znalazłoby się miejsce do pracy, spania i spotkań z przyjaciółmi. Postanowiliśmy umieścić łóżko w konstrukcji skrzyniowej, którego składane wieko służy jako obszerne siedzisko.

Salon również wymagał walki o niemal każdy centymetr. Musieliśmy zapewnić jedno wygodne miejsce do pracy. Idealnie wpasowało się ono w ciąg szaf oszczędzając miejsce na inne aktywności. Sporą część pomieszczenia zajmuje podest, na którym położone są siedziska sofy. Za oparciem sofy znajdują się większe “poduchy” funkcjonujące jako leżanki w kąciku czytelniczym. Spod podestu wysuwa się skrzynia mieszcząca wygodne, dwuosobowe łóżko. Dzięki temu przestrzeń salonu, która w nocy jest marnowana (strefa stolika kawowego) zostaje sypialnią – ku uciesze użytkowników śpiących do tej pory na rozkładanych sofach.

Schemat funkcjonalny mieszkania
Przechowywanie + miejsce pracy
Ustawienie dzienne
Ustawienie nocne